ФРЕДИ ДОНЪТБЕЪР

Фреди Донътбеър беше лилаво-червена мечка, която живееше на много голям  курортен остров  Дейтона бийч  в имение от манго и тирамису. Той беше построил огромен басейн, в който по цял ден лежеше на своя плаващ диван, пиейки коктейли. Най-важното му занимание беше да съставя планове за научни експерименти в различни части на света. Днес се събуди с идеята за мощно цветно сияние в Северно море, което да бъде фон на световно музикално шоу.

Фреди Донътбеър се качи на Синия кораб SS „Norway“ №0035, който беше оборудван с всичко необходимо за всяка една ситуация. Корабът беше под командата на капитан Том Чандлър, който през 1956 г. спаси стотиците пасажери от потъващия кораб SS „Andrea Doria“, между които беше и бялата полярна мечка Фреди Донътбеър. Мечето тогава беше на една година, когато беше приютено от президента на Дейтона Бийч по време на пътешествията му в Северно море.

Мечето толкова много хареса новото си обиталище, боровинките и горските ягоди, че постепенно промени цвета си и се превърна в атракцията на световно-известния курорт. Не само това, то демонстрира забележителен интелект и смайваше света със своите нечувани научни експерименти. Осцилаторът за магнитни полета беше едно от най-известните му изобретения, с които превръщаше маймуните в котки и котките в акули.

Президентът на Дейтона Бийч отправи нота към норвежкия крал, за да може корабът да акостира на голямото пристанище в Берген, откъдето щяха да потеглят вкупом световните рок звезди със своите яхти, и феновете, за които бяха построени специално 100 кораба, досущ приличащи на „Британик“.

За подарък Фреди  беше приготвил най-доброто барбекю от острова, което съдържаше изненада. Той се беше споразумял с брат си Фреди Фростбеър да доставя на норвежкия крал всяка събота сутрин бели сладкиши от фирмата „Ноно сняг“. Идеята толкова му хареса, че самодоволно поглади косата си и избухна в спонтанен смях.

Братята замисляха грандиозно парти след концерта, на който поканиха световно известния DJ Хищник. Корабът се понесе в открито море срещу вятъра.

На огромни ЦЕПЕЛИНИ поставиха големи 8К 120-инчови SAMSUNG телевизори, които щяха да предават концерта към всички части на света. Първи дойдоха папараците и репортерите, които прелетяха над Северно море с балони и хеликоптери. Световно-известните рок звезди от шоу бизнеса започнаха да пристигат един по един. На палубата на Синия кораб SS „Norway“  №0035 беше постлан червен килим, на който стъпваха рок звездите под светкавиците на фотоапаратите.

Настъпи многоочакваният момент. Фреди Донътбеър изсвири с рог и върху жълто-зеленото Северно сияние се изобрази Статуята на свободата, а след нея Китайската стена, Айфеловата кула, Тадж Махал, Храмът „Александър Невски“, операта в Сидни и още много красиви земни сгради, мостове, църкви, съградени от човека. Грандиозното светлинно шоу беше достоен фон на човешките гласове, които прозвучаха в съзвучие с музиката на небесните тела и изтекоха със слънчевия вятър в тъмното космическо пространство. Целият свят следеше със затаен дъх великолепното шоу на своите монитори вкъщи. Полицаите в този ден нямаха никаква работа, понеже не се случи нито една кражба и нито една война.

Накрая  всички присъстващи се отправиха към партито на DJ Хищник. Изведнъж се чу лъвски рев и всички с ужас се разбягаха кой накъдето свари. Фреди Донътбеър застана в средата на дансинга и започна да се смее шумно и продължително.

„Все пак, това е истинският DJ Хищник, приятели, не сме в джунглата“.

И затанцува ча-ча на фона на музиката, която произвеждаше DJ Хищник.

Калоян Павлов и Крис Елиннгбое, 12 г.

Разказът е написан по време на творческите занимания в Лятното училище на Учебен център АДИВА под ръководството на Маргарита Друмева


« Назад към всички публикации