ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО И НЕГОВИТЕ СУПЕРСИЛИ

Във време на извънредна ситуация, възприехме обучението онлайн като по-малкото зло, без да видим неограничените възможности, които то ни дава. Истината е, че този начин на учене има предимства, които не са за пренебрегване.

Най-напред, домашната обстановка предразполага детето да учи без притеснения от изпитване, без ужаса от сгрешени тестове и подигравателното отношение на съучениците в случай на грешка. При този начин на обучение аз всъщност разбрах колко ученолюбиви са нашите деца. Повечето от тях действително искат да учат, като се самоорганизират и сами желаят да научат повече. Това ме кара да мисля, че децата съзряват по-бързо и съзнателно отварят по-често учебниците поради любознателност, отколкото когато са задължени да го правят в училище.

На второ място, взаимоотношенията на учител-ученик преминават в известна доза приятелство и доверие, което е изключително важно за успеха на обучителния процес. Физическото отчуждаване през екрана всъщност сближава сърдечно детето и възрастния, което доближава учебния процес до нормалния естествен живот. Винаги съм искала да се обучавам в училището на Сократ – той обикалял с учениците си из града или природата, разговарял е с тях и така им е преподавал търговски науки (на пазара), пропорции в човешкото тяло (когато наблюдавали себе си) или пропорции в строителството на сгради, тяхната функционалност и математически измерения; изучавали природата, когато наблюдавали птиците в гората или растенията на поляната и т.н. Това сега е възможно да се случи, макар и през компютъра – свободата в преподаването и ученето, както и връзката на изучаваната материя с живия живот. Можем виртуално да отидем навсякъде.

Това, последното, ми дава пък третото голямо предимство на ученето онлайн – по-голямата възможност на учителя да обърне внимание на деца в по-малки групи и за индивидуално обучение – мисля, че макар това да не стане всеобщ начин на учене, виртуалното обучение ще стане част от бъдещата образователна система като допълнителна възможност за хората, които имат възможност да отглеждат децата си вкъщи. В този смисъл, виртуалното обучение се доближава до домашното обучение, в което могат да се включват и други източници на знания – филми, изследвания на космоса, джунглата, морското дъно и пр.

Друго предимство, което е важно според мен, е възможността да учим с деца от другия край на света. Виртуално децата могат да избират своите учители, както и учителите да избират своите ученици. Възможно е това да стане на база интереси. Например, българи, които живеят в Южна Америка, могат да обучават децата си на български език с учители от България. Това прави дистанционното обучение практически неограничено в пространството. Както и разбира се – във времето. Обучението може да се осъществява в различни часове на деня, които са удобни за всички. Ставането в 5 ч. сутринта, за да пристигнат децата в училище и в 7.30 ч. вече да правят тест по Човекът и природата – може би това не е най-здравословният начин на живот. Дистанционното и виртуалното обучение биха могли да спестят известна доза стрес и анти човешки модели на живот.

Маргарита Друмева


« Назад към всички публикации