Преобразувай ината на детето в успех „Няма пък!”

„Няма пък!” - толкова често го чуват всички родители всеки път, когато детето решава, че няма да свърши нещо и напук прави точно обратното. В такива моменти всички се чувстват безсилни. Стоп! Вместо да се опитаме да изкореним всяка доза инат у детето, нека се опитаме да го трансформираме в успех за него и за нас. Хванете градивния инат и не го пускайте Специалистите разделят ината на два варианта – единият вид е т.нар. градивен, а другият – деструктивен или още деградивен.

Въпросното „няма пък”, ако бъде насочено в градивна посока кара не само малките, но и големите да са издръжливо упорити в постигането на своите цели. Ето пример с деца, които развалят всички играчки, за да видят как изглеждат техните части. Вместо да ги заплашваме, че спираме да им купуваме нови такива, нека им подарим сглобяеми макети от малки части. Ще трябва родителите също да се включат в голямото сглобяване, после разваляне и поправяне. Така бихме могли да направим от тези „беладжии”, успешни инженери и конструктори. Да извлечем най-доброто от ината Подходящ пример за силата на ината и то този от варианта му - напук на всички възможности е историята на Хорхе Букай за жабите, паднали в чаша с каймак. Те били две и на косъм от смъртта, но само едната успяла да се спаси.

Жабата, която вероятно от малка вършила почти всичко „напук в градивен смисъл” започнала да плува с крачетата все по-силно. Другата, която била - по-умната и прагматична и не си позволявала да минава в страни от правилника с правилата, направила реалистичен анализ на ситуацията и решила, че няма какво повече да се направи. Втората жаба се предала сама, спряла да избутва каймака с крачетата и така се удавила в него. По-инатливата, която все си повтаряла „няма пък”, успяла след няколко часа да избие с плуването си масло от каймака. По този начин лекичко се приплъзнала по него до края на чашата и оттам да излязла извън нея. Без строги наказания Днес много родители се опитват да пречупят ината на децата със сурови, стресови, наказания още докато наследниците им са малки, вместо да го насочат в градивната посока. И така да им помогнат да открият един от елементите на формулата за успех в живота. Все пак най-инатливите и най-издръжливите успяват да печелят златните медали в спорта, в науката, в бизнеса и политиката.


« Назад към всички публикации